04 Niet beïnvloede dieren
langs een wandelpad bij de Maas
Tijgerspin
Afgelopen jaar voor het eerst een wespspin (of tijgerspin) gezien. Had daar op dat moment nog nooit van gehoord. Alle kriebelbeestjes die kunnen bijten of steken moeten mij altijd hebben dus op gepaste afstand een foto; en snel weer weg. Later gevonden wat het is en ze eten voornamelijk krekels.
- Aperture: f/5.0
- Copyright: Ira Hurkens 2023
- Camera: COOLPIX P1000
- Credit: Ira Willighagen
- Shutter speed: 10/6400s
- ISO: 100
- Taken: 20 August, 2023
- Exposure bias: 0/10EV
- Flash fired: No
- Focal length: 719/10mm
Reacties
Veel insecten etende dieren houden niet van geel-zwart gestreepte dieren omdat ze geen prettige ervaring met wespen hebben, dus dat is een prima afschrikkingsmiddel. Jij hoeft niet bang te zijn voor zo'n spin, ze is banger voor jou dan andersom. De Wespspin eet alles wat in het web terechtkomt tot libellen aan toe. De scherpte op de spin is redelijk maar de achtergrond is wel wat onrustig.
Tuurlijk weet ik dat ik niet bang hoef te zijn voor een spin, maar dit soort had ik nog nooit gezien en was best wel groot. Dan ben ik niet zo'n held hoor. De onrustige achtergrond komt doordat deze spin op een helling zat langs het pad en het waaide nogal. Dat kon ik niet zomaar wegkrijgen. En achtergronden helemaal wijzigen doe ik niet achteraf; dan krijg ik een beeld dat wel mooi is, maar dat ik in het echt nooit heb gezien.
Mooie spinnen en je ziet er steeds meer in Nederland. Wat mij betreft is de scherpte op de spin prima. Zelf had ik misschien de rechterkant eraf gehaald, daar de witte vlekken de aandacht afleiden en niet veel extra informatie aan de foto geven.
Ik hoop dat ie er dit jaar weer zit, dan kan ik weer gaan proberen een rustigere foto te maken. Nu ik weet dat ie mij niet gaat opeten... De witte vlekken zijn kleine bosjes bloemen. Leiden inderdaad wat af. Op de andere foto's die ik had nog veel meer. Doordat die witte bloemen er staan komen er veel insecten op af. Dus ideaal voor die spin om daar te gaan zitten. Maar de bloemen zijn niet herkenbaar in beeld en lijken witte vlekken die de aandacht vragen. Dus heb je daar gelijk in en voor die spin juist niet.
De scherpte is inderdaad goed genoeg. Misschien had je de spin wat meer van links kunnen fotograferen dus recht erop, zodat ook de linkerpoten scherp waren geworden. De wespspin (groot is altijd een vrouwtje) zit altijd met haar achterlijf omhoog in haar web zodat het afschrikwekkende patroon van geelzwarte gestreepte kleuren zoveel mogelijk opvalt.
Dank je Leo. Die optie van voren heb ik geprobeerd. Maar dan verloor ik het zonlicht in de spinragdraden en dat vond ik een leuk effect geven. Vandaar.