01 Beïnvloede dieren
04 Niet beïnvloede dieren
Wandelbos Tilburg.
Siberische Grondeekhoorn
DDN Fotodag Siberische Grondeekhoorns fotograferen in het Wandelbos in Tilburg.
Nooit eerder gedaan en best een uitdaging deze snelle rakkers te fotograferen.
- Aperture: f/5.0
- Copyright: Gert van Eck
- Camera: DSC-RX10M4
- Credit: Gert van Eck
- Shutter speed: 1/200s
- ISO: 1250
- Taken: 15 October, 2021
- Exposure bias: -7/10EV
- Flash fired: No
- Focal length: 21982/100mm
Reacties
Allereerst van harte welkom op de site Gert. Leuk om je ontmoet te hebben tijdens deze DDN fotodag. Ze waren zeker snel, maar jij hebt deze wel prachtig in een mooie pose op de plaat gezet. Hij/zij steekt heel fraai af tegen de warm gekleurde gemêleerde achtergrond. En vooral die handjes zijn natuurlijk heel gaaf in beeld. ISO 1250 was zeker nodig gezien het licht. Je kan in de toekomst overwegen om een ruis onderdrukkings programma te gebruiken om toch nog iets daarvan weg te werken.
Fijn om ook van jou nog een Siberisch grondeekhoorntje te zien Gert, jet hebt het diertje in een prachtige houding kunnen fotograferen, echt mooi zo met de staart die rond de stronk krult. Het licht in de achtergrond is fraai. De tip van Brigitte voor ruisonderdrukking is een goede, dat zal je foto nog mooier maken,
Dank je wel voor jullie reactie en de tip een ruisonderdrukkingsprogramma te gebruiken. Bij deze camera en deze lichtomstandigheden zeker nodig. Ik ga deze tip zeker opvolgen.
Heel leuk om jou ontmoet te hebben Gert, en zeker zo leuk dat de DDN fotodag jou over de streep heeft getrokken om een foto te plaatsen. Een mooie foto, met een fraaie achtergrond van de herfstbladeren. En wat een leuke houding heeft het eekhoorntje!
Het is al gezegd, maar ik sluit me er graag bij aan: mooie houding eekhoorntje en fijne achtergrond. Dankzij de hoge ISO een voldoende hoge sluitertijd en scherpe eekhoorn. Met een beetje ruisonderdrukking wordt het beeld nog mooier.
Mooie foto van dit eekhoorntje. Van mij zou de foto wel iets minder warm (minder rood) mogen.
Dank je wel Jan voor je commentaar, maar mag ik daarover aan jou of andere lezers een vraag stellen? Ik zie ook wel dat andere foto's van die dag koeler tonen dan mijn foto maar snap niet hoe dat komt of hoe hier in te grijpen.
Mijn camera stond die dag terecht op geheel bewolkt weer. Ik fotografeer in RAW mode en krijg dan in Adobe Camera RAW: Witbalans als opname Temperatuur 7350 en deze heb ik niet gewijzigd. Andere instellingen op de tabbladen van Camera RAW staan nog gewoon zoals bij installatie. Ik dacht dat ik daarmee een goede benadering van de omstandigheden van de dag had.
Hoe kan ik nu weten hoe(ver) ik deze instelling kan veranderen. Ik merk op dat mijn notebook de kleuren koeler weergeeft dan mijn iPad, maar dat wijt ik dus aan de apparatuur. Schuiven aan de witbalans wordt dus voor mij gewoon gokken.
Alle hints welkom.
Hoi Gert, je foto is idd vrij warm, maar persoonlijk vind ik dat (gezien de achtergrond) prima kunnen. Foto's moeten wat mij betreft ook een persoonlijke smaak reflecteren of een sfeer weergeven die jij als maker in de foto wilt brengen. Uiteraard kan je de witbalans in Camera RAW gewoon handmatig aanpassen naar believen. Als je het heel clean wilt doen kan je met het pipetje (gesitueerd naast de tekst WITBALANS) op iets drukken in je foto wat echt wit moet zijn en de software zal dan de boel verder berekenen. Maar of dat is zoals jij de foto ziet/voelt is dan de vraag die speelt. Overigens geven alle monitoren de kleur blauw veel te sterkt aan, dus als je werkelijk goed wilt werken moet je de monitor van je PC kalibreren (bijvoorbeeld met een spyder). Dat kan dus niet met een ipad, dus die zal altijd een veel te blauw beeld blijven weergeven. Mocht je nog vragen hebben, stel ze dan maar even via het contact formulier in de bovenbalk van het hoofdmenu.