00 Landschap, flora, diversen
Limburg
Boomkikker, Hyla arborea
Het blijft me verbazen hoe deze fragiele diertjes zich tussen de doorns van bramentakken kunnen bewegen. Ik kom altijd bekrast terug als ik ze gefotografeerd heb maar het lijkt de kikkertjes niet te deren.
- Aperture: f/5.6
- Copyright: Elbert-Jan Achterberg 2023
- Camera: NIKON Z 9
- Credit: Elbert-Jan Achterberg
- Shutter speed: 1/100s
- ISO: 125
- Taken: 26 May, 2024
- Exposure bias: 0/6EV
- Focal length: 1050/10mm
Reacties
Ja Elbert Jan je hebt gelijkt, het lijkt wel of ze daar zo op getraind zijn om de stekels te ontwijken, komt nog bij dat zij veel kleiner zijn dan wij natuurlijk. Wat een prachtig scherpe opname van het kleine boomkikkertje ofschoon dit denk ik al een flink exemplaar is? Mooi hoe ze zich graag opwarmen in het zonnetje en de warmte, zodat je ze soms goed vrij kunt fotograferen zoals deze. Fraai belicht beeld en beestje en takje steken goed af tegen de achtergrond.
Wij hadden bijna tegelijk een boomkikker geupload zag ik. Zijn ook leuke beestjes en bijzonder fotogeniek.
De stekels van de bramenstruik worden gebruikt als steuntje en samen met de hechtschijven aan de poten kunnen ze goed vastplakken aan de takken. Liggen ze op de harige bladeren dan is dat net iets anders. Bij aanraking van de struik kunnen ze eraf vallen. En vallen ze op zo'n doorn dan deert ze dat echt wel. Kun je terugzien aan de bekrassingen van het huidje. Ze kunnen geen 'au' zeggen maar dat betekent niet dat ze dat niet voelen. Voorzichtig doen; ook voor je eigen huidje.
Ik zag het, allebei met de associatie dutten. Wat je zegt over vallen is een goed opmerking, het blijft altijd oppassen en heel voorzichtig manoeuvreren. Deze zat gelukkig goed vrij aan de rand van de bramen.
Blijft leuk om te zien, prachtig scherp vastgelegd, hij past ook maar net tussen de stekels.