Dieren in gevangenschap
Overige omstandigheden
Aarde
Messier 101, windmolenstelsel
Het windmolenstelsel in het sterrenbeeld de grote beer is bijna twee keer zo groot als ons melkwegstelsel en bevat ongeveer 1 biljoen (1000 miljard) sterren. Het licht van die sterren doet er 21 miljoen jaar over om ons te bereiken. 446 opnamen gemaakt in 5 nachten samengevoegd, in totaal ongeveer 40 uur belicht.
Reacties
Tjonge wat een werk Elbert Jan. Complimenten voor je geduld. Heb er totaal geen verstand van maar er word met miljarden gestrooid. Prachtige opname....5 nachten en dat moet toch veel werk zijn dat samen te voegen, doe je dat in Photoshop? Ik blijf het knap vinden, zag al vaker iets van je voor bij komen.
dankjewel! Gelukkig helpt de automatisering; de telescoopmontering en camera worden automatisch aangestuurd, ik regel het in en dan doet alles (hopelijk) zijn werk terwijl ik lekker lig te slapen en staan 's ochtends de beelden op het kaartje. Het stapelen en bewerken gaat in software voor astrofotografie, AstroPixelProcessor voor het stapelen (2 dagen rekenen, ik heb mijn vorige laptop uit de mottenballen gehaald). Pixinsight voor samenvoegen van de kanalen (kleuren en luminantie) en andere bewerkingen. Uiteindelijk is het bewerken tot een toonbaar beeld wel tijdrovend, ik denk nu nog zo'n 4 uur, dat zou minder moeten worden naar mate ik er handiger in wordt.
Gelukkig kun je wel gewoon slapen maar dat nog vind ik het een tijdrovend werkje.
Ik zou zoveel geduld denk ik echt niet hebben, alhoewel als je ergens heel erg weg van bent
leer je ook daarin je weg wel te vinden. Maar knap blijft het!
Bijzonder fraai, Elbert Jan! Zeker als deze opname vanuit lichtvervuild Nederland is gemaakt! Al het werk is niet voor niets geweest!
Dankjewel! De lichtvervuiling is één van de redenen dat er zo'n lange belichting nodig is, het is een soort gevecht om het licht van het sterrenstelsel uit de achtergrond te halen. Gelukkig kunnen programma's als Pixinsight wel heel goed de achtergrond van het signaal scheiden.
Misschien heb je de roden iets overdreven, maar ik vind het heerlijk om dit soort beelden te zien. Met mijn DwarII kom ik hier niet bij in de buurt, maar als het helder is moet ik toch ook maar weer eens de boel opstellen.
ik heb verschillende versies gemaakt, deze is nu ik hem weer bekijk inderdaad wel wat rood. Het blijft toch zoeken.
Heel gaaf Elbert Jan, dit is geen sinecure om te maken. Fijn dat je ons verwend met deze beelden.
Wat een voorrecht dat je deze nachtelijke waarnemingen voor ons in beeld brengt en deelt.
Heel veel kennis, geduld en doorzetting zal vast noodzakelijk zijn maar je krijgt er dan ook een topper voor in de plaats. Complimenten!!
Ik vind dit een erg mooi resultaat Elbert Jan. Heb je nog apart de Ha erbij geschoten of kwam het al goed uit de verf met enkel RGB?
Dag Adri, het is LRGBHa geschoten, dus apaprt Ha in het rood kanaal, uiteindelijk 85% R en 15% H. vinden van de balans was best lastig, zoals ook Peter opmerkt.
Zo'n foto als dit kan ik natuurlijk niet omheen. Zorgvuldig gemaakt met heel veel beelden, wat tijd kost en veel gedrevenheid. Dus namens het Team van harte gefeliciteerd met de FVDD Elbert Jan. Dik verdiend.
Dankjewel! Leuke waardering.