04 Niet beïnvloede dieren
Amsterdamse Waterleidingduinen
Bruinrode heidelibel
Een vooraanzicht van deze mooie heidelibel. De grote vleugels vallen zo extra goed op.
- Aperture: f/11.0
- Camera: OM-1
- Shutter speed: 1/1000s
- ISO: 6400
- Taken: 24 August, 2022
- Exposure bias: -7/10EV
- Flash fired: No
- Focal length: 400/1mm
Reacties
Prima scherpte op deze libel van vleugeltop tot en met de kleine antennes. De monochrome gedekte kleurstelling is ook mooi. Een beetje jammer is de lichte baan rechts, misschien had je die plaatselijk wat donkerder kunnen maken?
Bedankt voor je commentaar Leo. Wat je vraag betreft: ja, dat had ik kunnen doen en heb ik ook even nog overwogen, maar niet gedaan. De reden is dezelfde als die ik in een van mijn vorige foto's heb gezet, waarop ik vergelijkbaar commentaar kreeg: het is niet moeilijk om heel veel natuurfoto's van een zachte, gelijkmatige, gemeleerde achtergrond te voorzien, of die er nu in het echt was of niet. Of dat de foto's altijd interessanter maakt vind ik nog de vraag. Je kunt het volgens mij ook zien als 'doorgeschoten richting het perfecte plaatje'. En als dat lang genoeg duurt, gaat 'iedereen' alleen dat nog mooi vinden. En er worden, behalve voor experimentele foto's (waar bijna alles OK is) al aardig wat regels aan foto's gesteld. Voor een groot deel terecht (foto's moeten uiteraard voldoende scherp zijn, voldoende contrast hebben e.d.), maar soms heb ik het gevoel dat het net iets te ver gaat. We zijn kennelijk zo gewend aan het feit dat je zo goed als alles kunt manipuleren met de tegenwoordige software, dat het ook steeds vaker gewenst of zelfs vereist wordt. De laatste tijd heb ik veel foto's van libellen gemaakt in de AWD, zo goed als allemaal bruinrode heidelibellen. Omdat er daar zo ontzettend veel van zitten (soms weinig anders), heb ik de laatste paar keer foto's gemaakt waar ik tijdens het maken van de foto heb gelet op de belichting (meelicht, tegenlicht etc.) en op de achtergrond, met de bedoeling er zo weinig mogelijk aan te doen. Omdat je vaak om de libelle heen kunt lopen daar, is dat gewoonlijk ook goed mogelijk. Bij zo goed als geen enkele foto heb ik daarom de achtergrond niet of slechts zeer licht bewerkt, net zoals bij deze foto (helemaal niets aan de achtergrond gedaan). Toevallig las ik vandaag een artikel van Johan van de Wielen in Natuurfotografie, dat voor een deel ook over dit soort zaken gaat. Erg interessant.
" heb ik de laatste paar keer foto's gemaakt waar ik tijdens het maken van de foto heb gelet op de belichting (meelicht, tegenlicht etc.) en op de achtergrond, met de bedoeling er zo weinig mogelijk aan te doen"
Dat is altijd de beste manier Jan!
Misschien had je hier door je camera een héél klein beetje te verplaatsen het lichte stuk rechts in de achtergrond kunnen vermijden en dat is dan zeker een betere optie dan achteraf bewerken, maar toch had ik dat hier in deze situatie denk ik nu wel alsnog gedaan, omdat het wat afleidt, maar ik zou er altijd het gevoel bij hebben dat ik bij het maken toch niet goed heb opgelet.