Home Portfolio Ronald Huijssen

Portfolio Ronald Huijssen

Portfolio Ronald Huijssen

  

Hoe ben je begonnen met fotografie? 

Fotografie is echt al heel lang een hobby van mij. Toen ik zeventien was kocht ik van mijn eerste zelf verdiende geld een spiegelreflexcamera (een luidruchtige Praktica stl) met een standaard lens (als vintagelens nu duurder dan toen) en een 400mm telelens. Nu ga ik op stap met een complete (digitale) uitrusting (van macro en groothoek tot 600mm). Vroeger heb ik vooral registrerend gefotografeerd als aanvulling en ter illustratie van mijn waarnemingen. De klassieke ontwikkeling eigenlijk. Zoogdieren, vogels, planten landschap, tja eigenlijk vind ik heel veel mooi en leuk. Ook het experimentele en creatieve, zowel in de camera als achter de computer, schuw ik niet. Er gaat echter niets boven het zoeken naar kunstwerkjes van de natuur zelf. Ik ben dus vooral een allrounder (met een ernstig zwak voor vogeltjes) met bewondering voor de specialisten, die in hun onderwerpen echt kunnen uitblinken.   

 

001-Waterspreeuwinochtendlicht-rh_20151128_013

Waterspreeuw in ochtendlicht   

 

003-Houtcirkels-rh_20180730_003

Houtcirkels   

 

002-Herfstimpressionisme-rh_20191110_003

Herfstimpressionisme   

Waarom speciaal natuurfotografie?

Ik stel de vraag terug, waarom niet? Er is zoveel moois en inspirerends in te vinden. Natuur is voor mij van kinds af aan een soort ingebakken verbinding, waardoor ik niet goed weet hoe ik deze vraag moet beantwoorden. Al ben ik in de breedte een echt natuurmens, ook ben ik vogelaar en dat is niet zo gek wanneer je als 7-8 jarige met je grootvader in de bossen bij Amerongen vogeltjes ging kijken. Dat verklaart het misschien ook wel een beetje. Maar af en toe vermaak ik mij ook prima met architectuurfotografie en urban snapshots.   

 

004-Geoordefuut-rh_20120521_010

Geoorde fuut   

Wat zijn voor jou de belangrijkste factoren om tot een geslaagde foto te komen?

De tijd nemen voor de situatie, het onderwerp of dier dat je wilt fotograferen en er verbinding mee zoeken. Dat wil zeggen verdiep je in de omstandigheden, de omgeving, het gedrag etc. Het levert enorm veel voldoening op als je ontdekkingen zich vroeg of laat vertalen in een (serie) unieke foto (s). Dat zijn ook de foto’s en momenten die je bij blijven. Als voorbeeld; ooit heb ik zeven jaar lang op één van de Waddeneilanden een vrouwtje buizerd gefotografeerd. Elk jaar was ik er maar 1 soms 2 weken in het najaar. Er ontstond een soort band met de vogel en zo heb ik haar lang kunnen fotograferen. Enkele jaren kwamen ook haar jongen van dat jaar mee en het mannetje. Al werd die meestal snel verjaagd. Het is wat ik “slow photography” noem. Dit in tegenstelling tot het “hit and run” bij goed bereikbare zeldzaamheden en op locaties waar alles voor je klaar is gezet. Ook ik maak daar zo af en toe gebruik van met prima resultaten. De echt geslaagde foto is voor mij echter een combinatie van de verdieping van te voren, je eigen, unieke foto en de beleving / het verhaal van het moment waarop het lukt die beoogde foto te maken.   

 

005-Buizerdcompositie-rh

Project "Bernadette"   

Wat is jouw mooiste fotomoment ooit? 

Dat vind ik na zoveel jaar een heel moeilijke. Eigenlijk is dat ene moment er niet. Fotografie is voor mij op zijn mooist als je tijd, rust en ruimte hebt. Het klinkt misschien wat zweverig, maar de mooiste momenten zijn voor mij de momenten waarop je zo intensief, geconcentreerd en tegelijkertijd ontspannen bezig bent, dat je er als het ware in verdwijnt. Of het dan bij die buizerd is, of bij het in vertrouwen voor mij slapende poolvosje, waar ik lange tijd naar heb zitten kijken voordat hij weer wakker en actief werd, dat maakt dan minder uit. Bij mijn mooiste moment gaat eigenlijk meer over het fotograferen in zijn geheel, dan over een specifieke situatie of mooie foto alleen.     

 

006-Poolvoscompositie-rh

"Het ontwaken"   

 

007-InspiratieFredHazelhoff-rh_20180722_036

Geïnspireerd door Fred Hazelhoff   

Waardoor of hoe laat jij je inspireren? 

Af en toe ga ik met medefotografen op pad om tips en ideeën uit te wisselen en te experimenteren met technieken. Ook vind ik de fotografen inspirerend die echt voor een eigen stijl en richting hebben gekozen en daarin door ontwikkelen. En ook, misschien iets minder voor de hand liggend, andere kunstvormen. Kijken naar lijnen, vlakken en vormen in de beeldende kunst. Je kunt ook veel leren van onderwerp, kleurgebruik, licht, compositie en sfeer uit b v de schilderijen van oude meesters of de impressionisten. Zelf haal ik nog steeds inspiratie uit de tentoonstelling van de grote 19de -eeuwse Russische landschapsschilders, vooral de boslandschappen van Ivan Sjisjkin, in het Groninger museum (2004).   

 

008-Zichtopde Esumakeeg-rh_20130514_002

Zicht op de Ezumakeeg   

 

009-Russischlandschap-rh_20090315_001

"Russisch" landschap   

Wat staat er nog hoog genoteerd op je wish list? 

Als ik de vraag even beperk tot fotobestemmingen, dat staat het Arctisch gebied met ruime voorsprong op één. Ik ben sowieso verslingerd aan het noorden (dat voor mij al een beetje bij het Lauwersmeer begint) en Spitsbergen staat bovenaan.  

 

010-Japanopdeveluwe_20130224_015

Japan op de Veluwe

 

Reacties

Geef een reactie