Home Midden-Delfland

Midden-Delfland

 

Midden-Delfland

door Brigitte van Krimpen

 

Zeker als je als natuurfotograaf breed georiënteerd bent (zoals ik) moet je best vaak wat langere reizen maken binnen Nederland om al dat moois in de verschillende seizoenen en weersomstandigheden vast te leggen. Maar juist een plekje bij jou om de hoek waar je ad hoc snel heen kunt is ideaal om verdieping in je fotografie te krijgen. Doordat je de omgeving door en door kent ga je anders kijken en zie je details waar je normaal aan voorbij zou lopen. Een mooi intiem landschap bijvoorbeeld. Ook kan je veel sneller schakelen op de weersomstandigheden, want je weet dan ook in welk stukje die grondmist zal komen te hangen of waar precies een mooie spot is met zicht op zonsopkomst.  Nu hoor ik je al denken, wat is er dan bij mij zo interessant hier vlak om de hoek dat ik daar eens lekker kan gaan fotograferen. Die gedachten had ik zelf dus ook, tot ik echt op zoek ging. 

Ik had dolgraag vlakbij een mistig bos willen wonen, maar moet het met de polder doen. Veel fietsen door de omgeving dus om te zien en ook te voelen waar de kansen liggen. Toen ik hier jaren geleden kwam wonen fietste ik overal langs en voorbij zonder eigenlijk goed naar mijn omgeving te kijken, zoals zoveel mensen dat dagelijks doen. Pas toen ik intensiever ging fotograferen en dus ook beter om me heen ging kijken zag ik pas hoe mooi het hier in alle eenvoud kan zijn. 

Midden-Delfland is een van de oudste poldergebieden van ons land. In de jaren zestig werd het aangewezen als groene buffer tussen de oprukkende steden. Er kwamen natuur- en recreatiegebieden, maar de laatste polders met hun rechte sloten, kronkelende dijken en monumentale boerderijen bleven gelukkig ook.  Het gebied heeft uitgestrekte vergezichten, weides met koeien, bloemen en weidevogels. Er zijn waterplassen, kanalen en boerensloten met rietkragen die smienten, eenden en rietvogels aantrekken. Op de weilanden zitten 's winters vaak grote groepen ganzen. Samen met een aantal boeren werkt Natuurmonumenten aan het behoud van dit oer-Hollandse landschap. Om graslanden geschikter te maken voor weidevogelkuikens moet er anders geboerd worden. Eigenlijk zoals het in de jaren ’50 van de vorige eeuw gebeurde. Deze bio-boeren, aangesloten bij agrarische natuurvereniging Vockestaert, doen dat al geruime tijd! 

Kijk voor meer informatie op de site van

Natuurmonumenten

MiddenDelfland.net

Midden-Delfland Vereniging

Staatsbosbeheer

 

Dit prachtige poldergebied is voor mij als fotograaf dus heel  interessant, want zeg nu zelf er is voor alle disciplines binnen de natuurfotografie wel iets te vinden en ook in elk seizoen en dat alles gewoon bij mij om de hoek. Dus hup met de fiets de polder in door weer en wind. 

Hieronder een aantal van mijn favoriete beelden van “mijn natuur” , die ik graag met jullie wil delen.

 

Mist landschap vroeg in de ochtend bij een oprijlaan van een boerderij,  65 mm / F10 / 0.3 sec / ISO 100 / statief , als panorama aangesneden in de nabewerking.

 

Ganzen bij laat avondlicht op weg naar hun  slaapplekje,  400 mm / F5.6 / 1/1250 sec / ISO 640.

 

Haas in een voorjaarsweide,   400 mm / F8  / 1/500 sec / ISO 400.

 

Behalve de klassieke weidse landschappen in de polder en de vogels zijn er ook andere mogelijkheden om te werk gaan.  Mijn fotografie richt zich steeds meer op creativiteit en kunstzinnigheid die ik graag met onderstaande beelden met jullie wil delen.

Hieronder enkele voorbeelden en gebruikte technieken hoe ik dit soort  beelden in mijn polder  heb gemaakt.

 

Abstract

 

Detail van de bast van een boom dat tijdens de bewerking in Photoshop is omgezet naar negatief. Hierdoor ontstaat een vervreemdend beeld waar je met wat fantasie allerlei figuren in kan zien.

 

Reflectie van kale bomen in licht bewegend water. Het beeld is “bevroren” door gebruik te maken van een snelle sluitertijd. In de nabewerking is het beeld omgezet naar zwart wit.

 

ICM

 Intentional Camera Movement , oftewel bewust een beweging met je camera maken terwijl je op de ontspanknop drukt.

 

Sneeuwlandschap met kale bomen. Camera verticaal met een golvende beweging verplaatst tijdens de opname; belichtingstijd 1.3 seconde.

 

 Meervoudige belichting

Ook wel Multiple Exposure genoemd is een techniek waarbij een opname twee of meerdere beelden bevat. Dit kan zijn direct uit de camera, maar als je camera deze functie niet heeft kan je ook beelden “mengen” in Adobe Photoshop.

 

Drie opnames in de camera met gebruik van de overvloei modi donker  en aanvullend. In de nabewerking de kleurbalans wat koeler gezet.

  

Simpel & gewoon

Klinkt misschien gek als onderwerp, maar het is ontzettend leuk om met simpele dingen te experimenteren en als eindresultaat een WOW foto te krijgen. Voordeel: je hoeft er niet ver voor weg.

 

Gras in het weiland vanuit een zo laag mogelijk standpunt richting zonsopkomst. Gemaakt met een 58 mm Helios vintage lens bij volle opening van F 2.0 

 

Gras in een meervoudige belichting van twee beelden op een lichtbak.

 

Wil jij ook  'jouw natuur' met ons delen?  

Klik dan even door naar deze introductie van "Deel jouw Natuur" voor meer informatie, je bijdrage is welkom!

 

Neem ook eens een kijkje bij de eerdere bijdragen aan deze rubriek, heel inspirerend!

Rubrieken/Deel jouw Natuur

Reacties

  1. Mooi artikel met erg mooie foto's, Brigitte. Je noemt een paar technieken in de nabewerking waar ik zelf nog nooit over nagedacht heb. Erg interessant.

    Groet, Leo

  2. Prima verhaal waarmee je ons vertelt hoe jij de natuur en het landschap in jouw omgeving ondergaat en verbeeldt. Geïllustreerd met fraaie foto's waarbij de vliegende ganzen en vooral de meervoudige belichting mij het meest aanspreken.
    Groet, Leo.

  3. Prachtig artikel Brigitte en zeer fraaie foto's.
    Ik ken Midden Delfland goed want ik woon in het Westland en maar graag fietsritten door Midden Delfland en Vockestaert.
    Groet,
    Jos

  4. Leuk om met jouw ogen mee te kijken naar 'jouw polder', geweldig hoe je daar van simpele onderwerpen iets moois weet te maken door goed te kijken én je creativiteit in te zetten!

  5. Het lijkt me een prachtig gebied waar je woont Brigitte.
    Mooie beelden, zeker de twee abstracte spreken me aan. Ook die je gemaakt hebt met de lichtbak is fraai.
    Zo zie je dat het onderwerp niet echt speciaal hoeft te zijn, maar dat het gaat om hoe je het fotografeert.
    Groeten, Gonnie

Geef een reactie