Make-over "Het grote geheel"
Onlangs deden we weer een oproep: Maak jij een Make-over?
Ria Groot Zevert kwam er bij de bewerking van haar foto 'Het grote geheel' niet goed uit en accepteerde graag de hulp van mede-DDN-gebruikers. Ze stelde het originele RAW bestand beschikbaar en een aantal DDN’s ging aan de slag!
Originele, onbewerkte foto van Ria Bewerking 1 van Ria Bewerking 2 van Ria
En dan nu de resultaten van de bewerkingen! We legden deze anoniem voor aan Ria en vroegen haar om haar reactie:
Wat fijn dat er zoveel mensen de moeite hebben genomen om hun kennis en inzicht over te brengen op deze foto. Het heeft mij zoveel meer tools gegeven, over hoe een foto krachtiger/ sterker gemaakt kan worden.
Veel voor mij nieuwe bewerkingen gelezen, ik ga mij daar in verdiepen.
Ook goed om te zien hoe verandering van formaat een beter beeld kan geven, zou zelf nooit aan een vierkante uitsnede gedacht hebben. Met goede uitleg erbij, waar ik mij wel in kan vinden.
Dank aan iedereen die heeft meegedaan.
Wel wil ik laten weten dat foto E het meest bij de werkelijkheid komt, al vind ik nr.B wel de mooiste weergave over hoe ik het moment beleefde !
Ik ga er zelf zeker nog een keer mee aan de slag , het geeft wel een mooi moment/ plek van de vakantie weer.
Groet Ria
Foto A - Bewerking Nel Talen
Ik ben met je foto aan de slag gegaan Ria. In de lucht zat weinig structuur en was iets overbelicht, daarom dat als eerste aangepast. Ook het groen van het gras vond ik wat te hard van kleur en daarom heb ik deze zachter gemaakt door er iets geel aan toe te voegen. Het blauwe van de lucht heb ik iets minder verzadiging gegeven. Ik heb geprobeerd om het geheel wat meer in balans te krijgen en dat het focuspunt op de bergen en lucht in het midden van de foto kwam te liggen. Dit zijn de aanpassingen die ik heb gedaan:
- Foto geopend in Lightroom
- De hooglichten helemaal dempen -100
- Schaduwen +22
- Witte tinten -29
- Zwarte tinten -6
- Helderheid +39
- Nevel verwijderen +24
- Belichting -0.44
- Contrast +14
- Kleurtonen groen en blauw aangepast
- Kleur verlopen van schaduwen en midden tonen aangepast
- Aanpassingen gedaan van lucht en bergen met maskers
- Licht vignet aangebracht
- In Photoshop met Color Effex Pro een koel zilver filter gebruikt op 25%
Dit is het resultaat geworden. Ik ben benieuwd Ria wat je van mijn bewerking vindt.
Foto B - Bewerking Ronald Bergkamp
Bewerking in Photoshop:
Eerst in Camera Raw de nodige bewerking met de schuifjes uitgevoerd, o.a. de lucht, belichting, hooglichten, contrast, enz. enz. veranderd.
In Photoshop, Topaz denoise en van Nikfilter (koel zonlicht)gebruik gemaakt en daarmee met de instellingen gespeeld.
In Photoshop de lucht iets zachter gemaakt met iris vervaging.
Ben nog een keer teruggegaan naar Camera Raw om de extreme blauwe lucht, vond het toch iets te veel, aan te passen en de bergen in het midden iets meer contrast en structuur te geven.
Ohh ja en het formaat iets aangepast.
Dank je wel Ria voor het ter beschikking stellen van een Raw versie van een van je foto's. Super leuk om te doen.
Foto C - Bewerking Jan van Gastel
Hierbij mijn make-over. Ik had er een aantal gemaakt met steeds een andere sfeer en vind momenteel deze de beste. Ik heb geprobeerd er een zekere dreiging/spanning in te leggen. De mensen zijn nog rustig bezig met wandelen of zitten en op de voorgrond is het nog licht. Boven de bergen is het slecht weer en de kans bestaat dat het slechte weer naar met meertje komt. Dat is niet zeker, want het is onduidelijk (voor mij) hoe de wind staat. Ik heb de volgende bewerkingen toegepast:
In Darktable:
1. Overbelichte lucht gecorrigeerd met 'filmic RGB' functie.
2. De kleuren - met name groen en geel - wat meer verzadigd. Ik ben hier een flinke tijd mee bezig geweest en heb daarvoor verschillende modules uit Darktable gebruikt, om wat mogelijkheden uit te proberen.
3. De nevel grotendeels weggewerkt met Dehaze.
Met Topaz sharpen:
Verscherpt, zodat vooral ook in de bergen iets meer structuur ontstaan is.
Met Affinity photo:
1. Met een verticale gradient de lucht een stuk donkerder gemaakt vergeleken met de voorgrond
2. Met een elliptische gradient delen van de voorgrond, met name rechts, iets donkerder gemaakt, met name het onderste deel van de bergen.
Foto D - Bewerking Brigitte van Krimpen
Een hele fraaie landschapsfoto, maar geen gemakkelijke opgave om na te bewerken gezien de grote contrastverschillen in het beeld. Ik heb geprobeerd meer evenwicht te vinden tussen de lichte en donkere delen, zodat er meer rust in het grote geheel zou komen.
Hiervoor heb ik de lucht meer doortekening gegeven en minder blauw tinten. De voorgrond heb ik warmer gemaakt en de bergen wat meer structuur teruggegeven. Hiervoor heb ik de volgende non destructieve acties uitgevoerd:
· Foto geopend in camera RAW en een aantal basis handelingen uitgevoerd op hoge lichten / witten / zwarten / schaduwen en belichting.
· Foto geopend in Photoshop
· Kleurbalans aanpassings laag +7 rood en +13 blauw met een masker de lucht uitgesloten, dit om de groene zweem in de voorgrond te neutraliseren en de voorgrond “warmer” te maken.
· Kleurtoon/verzading aanpassings laag waarin de saturatie iets is terug gezet en rood iets meer voorkeur heeft gegeven. Ook hier is de lucht uitgesloten met een masker.
· Hierna een NIK filter laag met een gradueel ND filter om de lucht meer doortekend te krijgen.
· Nogmaals een NIK filter > Color Effex > Detail extractor, om de bergen in de verte wat meer detail terug te geven.
· Opnieuw een Camera RAW handeling om plaatselijk de blauwzweem uit de bergen weg te halen, dus compensatie met extra rood en minder blauw.
· Met een extra laag en wat witte verf op met overvloei modis “lighten” wat groene tinten uit de bergranden gehaal. Densitieit 30%.
· Volledige beeld verscherpt met Topaz Sharpen AI op de stand “Standard”.
· Foto verkleind naar 1080 PX in Jpg voor DDN format.
Gehele bewerking zal zo’n 1 ¾ uur hebben gekost, maar het beeld is het waard.
non destructieve acties = Alles als aparte laag in Photoshop, zodat alle handelingen (ook later) aangepast of teruggedraaid kunnen worden, zonder het oorspronkelijke beeld aan te tasten.
Foto E - Bewerking Loes Belovics
Ik wilde in dit prachtige landschap uiteraard de lucht herstellen en daarnaast de bergen wat meer structuur geven en dat mooie groene water wat meer benadrukken. Daartoe deed ik de volgende bewerkingen in Lightroom:
Allereerst uitsnede gemaakt, door het wegvallen van elementen aan de zijkanten vind ik de foto nu rustiger. Belichting over het gehele beeld een halve stop teruggebracht. Vervolgens plaatselijke bewerking via Maskers.
Masker 1: Lucht geselecteerd: Belichting en doortekening aangepast door hooglichten -100, belichting -0,66, helderheid +25, nevel verwijderen +11
Masker 2: Selectie lucht omgekeerd: Voor meer details in voorgrond zwarte tinten -19, textuur +61, kleurtoon -10,2
Masker 3: Lineair over 2/3 vanaf de bovenkant, lucht in masker verwijdend, dus alleen bergen en deel van het water, voor meer doortekening en structuur: witte tinten -14, textuur +43, helderheid +38
Masker 4: Nog eens lucht geselecteerd want die was niet meer in balans met de rest: Temperatuur +14, hooglichten -80, schaduwen -59
Masker 5: Radiaal verloopfilter over het groene deel van het water teneinde het groen meer te benadrukken. Kleurtint -83
Als laatste stap in Lightroom de door bewerkingen ontstane ruis wat gereduceerd.
Vervolgens in NIK Color Efex een zachte gloed aangebracht dmv het filter Glamour glow, hierdoor oogt het beeld wat zachter. Tot slot verscherpt in Topaz sharpen AI
Foto F - Frank Wijsmuller
Allereerst heb ik een lineair profiel voor de camera toegepast. Ik gebruik dat tegenwoordig vaak en ben daar heel tevreden over. Kort door de bocht betekent dat meer correctiemogelijkheden in de lichte en donkere gedeelten van je foto. Lees er hier meer over: <https://goodlight.us/linear-profiles.html>
Het blauwe water leek me het meest aantrekkelijke deel van de foto, misschien wel de aanleiding. Met een vierkante crop vond ik dat beter uitkomen, want het levert per saldo een vergroting op van dat deel voor de kijker. De foto is zo ook in drie meer gelijke lagen verdeeld, wat me wel bevalt.
Qua kleurtemperatuur vond ik de foto te blauw. Eigenlijk is alleen de lucht dan goed qua kleur.
De foto heb ik dus wat geler gemaakt (en de lucht daartegen beschermd), maar wel in verschillende gedeelten om een meer natuurlijke overgang te krijgen. De bergen waren wel heel donker ten opzichte van de rest. De kale hellingen rechtsachter zijn relatief ook nog wat blauwer, maar dat ervaar je ook al snel zo dus dat is denk ik wel ok.
De lucht vond ik sowieso wat veel, en relatief licht. De 'wolkrand' rechtsboven heb ik er in gelaten omdat die een beetje evenwicht brengt met het groene gedeelte in het water linksonder.
Verder heb ik het blauwe water wat verzadigd her en der, naar een kleur die ik me nog herinner van zo'n bergmeer. Want ik was er natuurlijk niet bij, dus weet niet hoe het echt uitzag.
Het was vast een geweldige vakantie!
PS Deze versie is natuurlijk niet pixelperfect aangepast, meer in 'grote lijnen'.
Ria, hartelijk dank voor jouw medewerking!!
We bedanken natuurlijk ook de DDN-ers voor hun inspirerende bewerkingen! Geweldig om te zien dat de mogelijkheden en variaties oneindig zijn.
We lezen uiteraard graag wat de lezers en kijkers ervan vinden, laat het onderstaand in een reactie weten!
Heb jij een foto met een bewerkingsvraag of eentje die geschikt is om te laten bewerken?
Als je die beschikbaar wilt stellen voor een volgende editie van deze rubriek dan horen we dat graag!
Vermeld het bij je upload of stuur even een berichtje naar via het contactformulier
Reacties