Home Fotomaatjes Doris, Birgitte, Karin en Brigitte

Fotomaatjes Doris, Birgitte, Karin en Brigitte

 

Fotomaatjes - Doris, Birgitte, Karin & Brigitte

"Texel" 

 

In april 2024 zijn de fotomaatjes Doris Henriquez, Birgitte Bergman, Karin Verbrugge en Brigitte van Krimpen samen 5 dagen op fotosafari naar Texel geweest. April doet wat ie wil en koude dagen met nachtvorst werden afgewisseld met een heerlijk zonnetje en een dag met enorme regenbuien. Kortom het weer was even divers als de natuur zelf op Texel. 

 

 

Natuurgebied de Slufter - Doris Henriquez

Samen met Brigitte, Karin en Birgitte ben ik vijf dagen in April op Texel geweest. We bezochten o.a. De Slufter. Het Sluftergebied bestaat uit een krekenstelsel dat soms na een storm onder water staat. Één van deze kreken slingerde door het natuurgebied als een grote slang op weg naar de zee. Het was even zoeken naar een mooie compositie waar je dit slingerend effect kon zien.

 

 

Natuurgebied de Slufter - Birgitte Bergman

Wat een bijzonder gebied is dat! Al die grillige vormen, mooie watertjes en bijzondere kleuren. Op de ochtend dat we dit gebied bezochten, moesten we eerst nog een paar regenbuien trotseren. Maar daarna konden we gebruik maken van al dat gevallen water. De sombere lucht weerspiegelde mooi in het wateroppervlak en door het juiste standpunt te kiezen, kon ik een mooie dieptewerking creëren. Het is overigens een van de weinige foto’s van dit gebied waar ik tevreden mee was, maar ik denk ook dat dat door het grauwe weer kwam. Gemaakt met de 35-105 lens F16 S 1/160. In de nabewerking heb ik de schaduwen opgelicht en contrasten verhoogd.

 

 

Natuurgebied de Slufter - Brigitte van Krimpen

De slufter is een getijdengebied waarbij zout water vanuit zee onder invloed van het getij door geulen het land binnen kan dringen. Een bijzonder stukje landschap waarin vooral de kreekjes prachtig zijn bij hoog water. Ik wilde heel graag de weidsheid van gebied laten zien en een panorama beeld vond ik daar het meest geschikt voor. De foto is samengesteld uit 9 horizontale RAW opnames nabewerkt in Photoshop, wat de rekenkracht van de PC aardig op de proef stelde  (24 mm / ISO 400 en F/16 voor voldoende scherptediepte)

 

 

Natuurgebied de Slufter - Karin Verbrugge

De Slufter op Texel heeft onder invloed van de getijden mooie grillige waterstroompjes die telkens weer veranderen. Het was een grijze regenachtige dag. Dat betekent dat er wel wat aan de schuifjes geschoven moest worden om wat meer kleur en lichtheid in de foto te krijgen. Ik heb hier voor een vierkante uitsnede gekozen om een wat intiemer landschap te creëren en het accent goed op de waterstroompjes te leggen.

 

 

Zandstructuren - Birgitte Bergman

Structuren waren er genoeg te vinden tijdens deze vakantie. We zijn verschillende keren aan het strand geweest en ik heb daar veel foto’s van de ribbels en patronen op het strand en in de duinen gemaakt. Maar ik heb toch voor deze foto gekozen die aan de overgang van zee naar strand is gemaakt, vanwege de unieke vormen, patronen en structuren. Ik gaf het de titel The Swirl i.v.m. mooie, golvende vorm. De fraaie lichtval maakt voor mij de foto af, evenals de verschillende blauwtinten. Net even wat unieker dan de door mij gemaakte foto’s van de ribbels aan het strand.  100mm / F7 en S1/800. In de nabewerking heb ik de foto Iets helderder gemaakt en contrasten verhoogd en na het rechtzetten van de horizon nog een uitsnede gemaakt.

 

 

Zandstructuren - Doris Henriquez

Op dinsdag hadden we een zonnige dag dus het strand bij de Vuurtoren Eierland van Texel lonkte. Het was ook nog eb en er vormden zich allerlei zandstructuren. Toen ik deze tegenkwam moest ik meteen denken aan de jurk van een Flamencodanseres.

 

 

Zandstructuren - Karin Verbrugge

Zandstructuren blijven altijd een dankbaar onderwerp om  mee te spelen en te experimenteren. Het licht was echter niet gunstig om mooie contrasten te krijgen; geen diepte, geen kleur. Daarom heb ik in PS wat meer de contrasten en kleuren versterkt waardoor de schoonheid van de zandboom verrassend mooi zichtbaar werd.

 

 

Zandstructuren - Brigitte van Krimpen

Zandstructuren intrigeren me mateloos. Uren kan ik ze fotograferen en thuis kan ik ook maar moeilijk keuzes maken en afstand doen van beelden, want alles is altijd anders en uniek. Het getijde op het strand bij de vuurtoren van Cocksdorp was er tijdens ons bezoek heel gunstig voor. Er waren volop poeltjes, structuren, ribbels en zandbomen te vinden. Hier heb ik in de nabewerking een inversie toegepast en het beeld omgezet in zwart wit met behulp van de plugin NIK Silver Efex. De titel van deze foto is “Staircase down to Earth” , dat zegt waarschijnlijk al genoeg van wat ik in de foto zie (88 mm / ISO 100 en F/16 voor voldoende scherptediepte, want dat is een must voor mij bij dit soort opnames).

 

 

Vogels - Karin Verbrugge

Het was spectaculair om te zien hoe de diverse soorten meeuwen met de boot van Texel naar Den Helder meevlogen in de hoop door de passagiers gevoerd te worden. Nou dit gebeurde volop met hele boterhammen zelfs. Er stonden meer meeuwen op de foto;  het was een rommeltje. Daarom heb ik de storende meeuwen weggehaald, zodat er een paar overbleven die in een mooie compositie vlogen. Zelfs de boterham was op de juiste plek. Ik vind het een wat vervreemdende foto, maar daardoor ook wel weer interessant.

 

 

Vogels - Doris Henriquez

Woensdag was een regenachtige dag wat inhield dat er weinig activiteit te bespeuren was bij de vogels. Toch maar even rondgereden en bij de polder Waal en Burg kwamen we o.a. deze lepelaar tegen. Op het moment dat ik hem uit mijn linker ooghoek zag komen aanvliegen zat ik op een steiger bij het water daardoor is het effect van op ooghoogte ontstaan.

 

 

Vogels - Brigitte van Krimpen

Een kemphaan stond al lang op de wishlist en dan het liefst onder “bijzondere” omstandigheden. Die dag dat we het gebied Waal & Burg bezochten was zo’n moment. Er zat een groepje kemphanen op best wel verre afstand, waarvan er eentje van de groep was afgedwaald en solo aan het foerageren was. Geduldig wachten dan maar tot het koppie eindelijk eens uit het water kwam. Inmiddels was het weer enorm aan het veranderen, het begon hard te waaien en de regen kwam echt met bakken naar beneden. Dat is wat je ook kan zien aan al die opspattende druppels in het beeld. Graag had ik hem natuurlijk nog van iets dichterbij gehad, maar dat ene  moment van net een extra straaltje zonlicht op precies de plek van de kemphaan maakt het voor mij een mooi moment. En die natte kleding… die droogt gewoon weer  (400 mm / ISO 1600 en F/7.1) 1/6400 sec.

 

 

Vogels - Birgitte Bergman

Ik maak normaal gesproken niet zo vaak foto’s van vogels. Maar als ik wat langer op een plek verblijf waar ook veel vogels zijn, dan laat ik die kans natuurlijk niet lopen. We hebben enorm veel vogels gezien op Texel: slapende, vechtende, parende, schuilende en overvliegende. En dan ook nog veel verschillende soorten. Maar vaak zaten ze ver weg of doken ze in elkaar voor de regen en wind (Net als wij). Deze kokmeeuw kon ik op een droog moment mooi in vlucht fotograferen en ik zag pas thuis dat hij de snavel vol had met nestmateriaal. Op de oorspronkelijke complete foto zie ik zelfs dat hij een tak uit de snavel laat vallen. Ik ben blij dat ik de vogel er scherp op staat tegen een relatief rustige achtergrond. Gemaakt met mijn 400 mm lens F5,6 S1/1250 . In de nabewerking heb ik een uitsnede gemaakt en de foto iets verscherpt.

 

 

Zonsopkomst Haventje van Sil - Brigitte van Krimpen

Het haventje van Sil had ik al vaker bij zonsopkomst gefotografeerd, maar ik heb nu eenmaal de drive om het de volgende keer gewoon nog beter te willen doen. Het afvinken van lijstjes doe ik dus ook niet echt aan. Ook dit keer stond het dus weer op het programma, alleen wilde het weer niet echt meewerken. De ochtend van ons vertrek was de laatste kans, dus om 4:30 opgestaan. Tot onze schrik regende het, maar het was nu of nooit. Uiteindelijk kwam er geen spectaculaire zonsopkomst, maar het was droog, de lucht brak eventjes open en de mooie wolken maakte een hoop goed. Ik heb bewust gekozen voor een langere sluitertijd om rust in het water te creëren en een kleine beweging in de wolken te simuleren. Uiteraard vanaf statief met gebruik van een ND6 grijsfilter (10 mm / ISO 100 en F/16 – 10 seconden belicht).

 

 

Zonsopkomst Haventje van Sil - Birgitte Bergman

Op de laatste dag van onze midweek op Texel, zouden we eindelijk een droge dag krijgen, met kans op een mooie zonsopkomst. De spullen waren gepakt, de wekker stond vroeg en ik lag wakker…. Hierdoor merkte ik dat de weersverwachting wederom niet klopte, want ik hoorde de regen de hele nacht kletteren op het dak en de ramen. Dus toen de wekker af ging had ik niet veel haast, want ik dacht dat het een kansloze missie zou worden. Mijn fotomaatjes die niets van de regen gemerkt hadden, sprongen wel uit bed. Volgens de weersverwachting zou het rond zonsopkomst toch droog worden, dus uiteindelijk besloten wij de kans te wagen. Want we waren nu toch al wakker. In het donker namen we onze eerste positie in. Langzaam werd het licht en werd onze locatie mooi blauw verlicht tijdens het blauwe uurtje. En de camera’s klikten. Wij probeerden meerdere standpunten uit, om alvast voorbereid te zijn als de zon op kwam. Even later werden de eerste zonnestralen zichtbaar. Niet het mooie ochtendrood waarop we gehoopt hadden, maar wel prachtig licht, mooie zonnestralen en een wolkenpartij die fraai weerspiegelde in het water. En wederom klikten de camera’s. Bang om maar iets te missen van het mooie schouwspel. Ook toen probeerde ik weer meerdere standpunten uit en zoomde ik mijn lens in en uit. Uiteindelijk is het deze foto geworden met de titel Een magische ochtend, vanwege de mooie tinten, de fraaie wolkenlucht, het goudkleurige water waar nog net de vogels zichtbaar zijn. Gemaakt vanaf statief met de 35-105 lens F22 S 1/15. Vanwege het licht heb ik -4,7 onderbelicht en de ISO op 50 ingesteld (ik ben namelijk niet in het bezit van filters). In de nabewerking heb ik de schaduwen opgelicht, de contrasten verhoogd en de kleuren iets versterkt.

 

Zonsopkomst Haventje van Sil - Doris Henriquez

Om half vijf opgestaan voor de zonsopkomst bij het Haventje van Sil, het was onze laatste dag op het eiland dus moest het dan gebeuren. Jammer genoeg geen spectaculaire zonsopkomst maar wel de moeite waard om bij het wad de zonsopkomst te fotograferen. Hier heb ik bewust gekozen voor een klein diafragma om een sterretje in de opkomende zon te krijgen.

 

 

Zonsopkomst Haventje van Sil - Karin Verbrugge

Het haventje van Sil op Texel bij zonsopkomst. Wat was het een mooi sfeertje daar. Door een vierkante uitsnede te maken is het een wat intiemer landschap geworden. En door de kleuren iets warmer te maken is er ook wat meer sfeer in de foto gekomen.

 

 

 

 

Het blijft toch altijd bijzonder om te zien, dat als je als vier fotomaatjes op dezelfde plek staat, dat je ieder thuiskomt met echt heel andere foto’s. Noem het een andere kijk op dingen of een andere aanpak, maar tekens in ieder geval met een verrassend eindresultaat. Dat maakt ook de rubriek Fotomaatjes zo leuk, dus ik wil bij deze iedereen uitdagen om ook eens mee te doen met jouw “maatje”. En daarvoor hoef je helemaal niet naar Verweggistan of een bijzondere reis te maken. Dat kan ook in jouw Local Patch of gewoon in je achtertuin    -   Brigitte

Wil jij dat ook, meld je dan hier aan


 

Reacties

Geef een reactie