Fotomaatjes - Brigitte & Loes
"Opaalkust"
Wij, Brigitte van Krimpen en Loes Belovics, gingen in oktober samen een midweek naar de mooie Opaalkust. Dat werden heerlijke en gezellige dagen, waarop we natuurlijk heel veel gefotografeerd hebben, want wat biedt deze streek veel mogelijkheden, prachtige stranden met een hele grote variatie, van zandstranden tot keienstrandjes en natuurlijk de rotsformaties Cap Gris-Nez en Cap Blanc-Nez.
De stranden variëren ook enorm door de getijen, het verschil tussen hoog en laag water is veel groter dan bij ons, het was dan ook noodzaak om constant de getijentabel in de gaten te houden, want sommige stranden zijn bij vloed nagenoeg verdwenen. In deze 'Fotomaatjes' nemen we je mee op onze fototrips, waarbij het zoals altijd echt leuk en interessant is om te zien hoe we dezelfde onderwerpen en locaties steeds op eigen, en dus andere wijze fotograferen.
Strand Audresselles - Brigitte
De middag van onze aankomst aan de Opaalkust was de kust zonovergoten, met een strak blauwe lucht. Niet direct de ideale omstandigheden voor landschapsfotografie. Maar er is een gezegde dat “Elk weer fotografie weer is” en het was heerlijk om in het zonnetje uit te waaien. Een uitdaging dus, met als eindresultaat een ansichtkaart. Het was eb, dus de rotsen waren mooi vrij gekomen en overal stonden waterpoeltjes. De groothoek dus uit de tas om dat alles ruim in beeld te krijgen waarin ik de reflectie van de huizen in het water bewust een duidelijke plek heb gegeven in de compositie.
Strand Audresselles - Loes
We logeerden in Audresselles, slechts een paar honderd meter van het strand. Daar gingen we meteen op dag van aankomst een kijkje nemen. Op dat moment troffen we het strand aan bij laag water, enorm veel keien met plasjes water, leuk om in de voorgrond te nemen met de blik op de vissershuisjes, terwijl we wachtten op het moment van zonsondergang en hoopten op een mooie kleurenpracht.
Zonsondergang Audresselles - Loes
Een echte kleurenpracht bleef uit, maar het was een leuke uitdaging om een mooie voorgrond te vinden, de filters kwamen uit de tas, grijsverloop- en grijsfilter, deze laatste voor een sluitertijd van 15 seconden. Ik heb de groothoeklens ingezet bij 16mm om de voorgrond een grote rol te laten spelen, heel dicht erop, tussendoor goed opletten, want het water begon weer op te komen, en dat gaat daar héél snel!
Zonsondergang Audresselles - Brigitte
De zonsondergang viel een beetje tegen, maar als je dan een fijne voorgrond hebt met inlopende lijnen van de rotsen en het water, die je de hoofdrol kan geven door met de 16 mm te fotograferen maakt dat toch wel veel goed in het beeld. Het contrast verschil tussen rotsen en voorgrond was wel een uitdaging in de nabewerking, ondanks dat ik tijdens het maken gebruik gemaakt had van een gradueel ND filter. Misschien toch maar een “sterkere” kopen binnenkort.
Strand Audresselles in de ochtend - Brigitte
De volgende ochtend stonden we alweer vroeg aan het strand. Jammer genoeg was er geen mooi licht of rood van een zonsopkomst. Boven de zee hing een beetje sluierbewolking. De voorgrond van de rotsen met de opkomende vloed was echter des te interessanter. Nu ik de foto terug zie lijkt hij bijna wel met een drone gemaakt, maar het is met 16 mm van een wat hoger standpunt en dan bovenop je onderwerp kruipen. Door gebruik te maken van een ND filter van 6 stops heb ik een wat langere sluitertijd verkregen die de “rust” in het stromende water geeft, maar ook net nog wat dynamiek meegeeft. Bijzonder toch, om te zien dat Loes een heel andere foto heeft terwijl ze slechts 5 meter verderop stond. Dat is nu juist zo leuk van samen op stap gaan.
Strand Audresselles in de ochtend - Loes
De volgende ochtend - dinsdag - stonden we al bijtijds op hetzelfde strandje, heerlijk als dat zo dichtbij is. Uiteraard was het licht nu volkomen anders, maar het nodigde weer uit om met lange sluitertijden te spelen, 13 seconden in dit geval. Meteen toen ik deze foto op mijn beeldscherm zag wist ik dat ik hem in Z/W wilde omzetten, maar leuk om bij Brigitte juist wel een foto in kleur te zien.
Stenen in de branding - Loes
Toen we daar weg moesten omdat het water heel snel op kwam, konden we iets verderop nog even met stenen in de branding spelen, zoeken naar een passende sluitertijd, dat was hier 0,5 sec. Grappig om te zien dat ik vooral koos voor veel gekleurde stenen, terwijl Brigitte met één steentje aan de slag ging.
Steentje in de branding - Brigitte
Opkomende vloed, is uitermate geschikt om stenen die op het strand liggen te fotograferen met langere sluitertijden zodat de dynamiek van het water mooi in beeld gebracht kan worden. Een statief is hier al gauw geen optie, daar dat wegzakt in het natte zand, dat continue in beweging is. Uit de hand dus, met veel trial and error, dus al snel een volle geheugenkaart en heel veel uitzoeken achteraf. Wel ondertussen oppassen dat je niet verrast word door het opkomende water dat razendsnel stijgt. 1/5 sec did the trick met een 1.5 stops overbelichting om en “fris” beeld te krijgen.
Cap Blanc Nez - Brigitte
Oef….. Ansichtkaart weer en een uitdaging met al dat zand en witte krijtrotsen. Ik ben hier vorig jaar ook geweest in het zelfde jaargetijde en ik merk dat alles er weer anders uitziet. Strand en zee zijn zo onderhevig aan weersomstandigheden en getijde dat je hier vaak kan terugkomen en het er steeds anders uitziet. Gaaf toch! Plat op de buik met de groothoek in een panorama van 6 staande opnames, die in de nabewerking zijn gestitched met Photoshop CC. Meteen dus een zeiknatte broek en shirt en de hele middag zand in je ondergoed, maar dan heb je ook wat!
Zicht op Cap Blanc-Nez en mosselbanken - Loes
In de middag stond Cap Blanc-Nez ons programma en het leek ineens wel zomer, we liepen allebei in bermuda en t-shirt, en dat in oktober! Fotografisch was dat even wat minder interessant, maar toch zijn we daar een poos zoet geweest met de groothoeklens. Een foto als die van Brigitte heb ik ook gemaakt, maar voor deze Fotomaatjes koos ik toch een ander beeld.
Toen we net vertrokken waren kwam er over zee ineens hele spannende lage bewolking aandrijven, we stonden in dubio, teruggaan? Dat was wel verleidelijk, maar we wilden naar de mosselbanken op een andere locatie en daar moet je echt rekening houden met het getij, bij hoogwater zijn ze verdwenen en bij laag water staan ze in het droge zand.
Dus toch de Cap Blanc-Nez maar achter ons gelaten, eenmaal aangekomen bij het strand met de mosselbanken kon ik vanaf een hoog punt deze foto maken waar nog iets van dat spannende licht te zien is, en waarbij ik zowel de Cap Nez-Blanc als de mosselbanken in beeld kon vangen. Bovendien een geweldig strand met al die keien.
Mosselbanken - Brigitte
Getijde tabellen zijn het toverwoord om te kunnen fotograferen aan de Opaalkust. De mosselbanken staan een groot deel van de dag onderwater, dus je hebt slechts een kort moment om ze “vrij” te kunnen fotografen. Daarnaast moet je ook nog een flink stuk over het strand afleggen om er te komen en mag je niet verrast worden door de opkomende vloed. Iets wat echt heel belangrijk is, want je veiligheid gaat voor alles. Ja…. die palen lenen zich toch het beste voor en lange sluitertijd, dus met laarzen en een regenbroek het water in en proberen niet verrast te worden door de opkomende vloed. En vooral je statief vast blijven houden.
Mosselbanken - Loes
Ik heb geprobeerd de mosselbanken wat strak en minimalistisch in beeld te brengen, gekozen voor een symmetrisch beeld en een sluitertijd van 25 seconden zorgde voor rustig en glad water.
Paaltjes Wissant - Brigitte
Hoog water is een must om de paaltjes van Wissant te fotograferen. Hier stond ik vrij dicht bij de rand van de krijtrots, zodat ik de voorgrond niet in beeld zou krijgen. Loes vond het te dicht op de rand, maar daarom hebben we ook hele andere foto's gemaakt. Grijsfilter 6 stops F/16 en 2.5 seconde belicht. Wel het statief heel goed vasthouden want het waaide behoorlijk.
Paaltjes Wissant - Loes
Voor de paaltjes bij Wissant heb je hoog water nodig, anders staan ze droog. Dat hadden we dus aan de hand van de tabellen gepland op woensdagochtend. Na de zomerse dinsdag was het nu heel ander weer en met een koude wind best wel afzien, maar dat wilde water en de donkere luchten waren natuurlijk fantastisch. Ik weet het niet precies meer, maar denk dat ik grijsverloop- en grijsfilter hier zelfs niet nodig had.
Wild water Audresselles - Loes
Weer terug in Audresselles was de wind nog verder aangetrokken, we liepen nog even naar het strand, dat was nu bij hoogwater op een paar stenen na helemaal verdwenen. We konden alleen van bovenaf wat fotograferen, terwijl we ons schrap moesten zetten tegen de wind en tot een regenbui ons naar huis joeg.
Wild water Audresselles - Brigitte
Met de vloed op zijn hoogtepunt zie je niet zoveel meer aan de kust. Maar als er dan ook nog eens een hele stevige wind staat is het wel heel gaaf om al dat opspannende water vast te leggen. Een “bevroren” actie kan mooi zijn, maar in dit geval leende de situatie zich beter voor een wat langere sluitertijd. Vanaf de bovenliggende boulevard genomen op statief tussen de regenbuien door, want het weer kan hier heel snel omslaan. 200 mm 1/8 sec.
Keienstrandje Audresselles - Loes
In de middag werd het gelukkig weer droog en ging de wind wat liggen. Het hoge water trok terug en toen was een een perfect moment voor een bezoek aan een keienstrandje net buiten Audresselles. Daar heb ik me urenlang vermaakt met mijn 12mm groothoeklens, lekker dicht op de voorgrond kruipen en veel omgeving in beeld meenemen.
Die lens, een volledig handmatige Laowa, had ik nog niet zo heel vaak gebruikt en ik had altijd wat moeite met de scherpte en de scherptediepteschaal. Stom toevallig las ik 's morgens vroeg op mijn telefoon een artikel van Nando Harmsen over dit onderwerp en zelfs specifiek over deze lens: https://www.nandoonline.com/de-scherptediepteschaal-op-objectieven-gebruiken/
De hier opgedane kennis kon ik nu prima inzetten, heel blij mee!
Keienstrandje Audresselles - Brigitte
Wat een gave plek is dit, daar kan ik echt vaak naar toe en ook hier ziet het er elke keer anders uit. De enorme rolkeien die als platte schotels afgesleten zijn door het water in vele jaren staken mooi af tegen de terracotta kleur van de afbrokkelende kustlijn.
Keienstrandje Audresselles - Brigitte
Al die keien met waterpoeltjes leenden zich perfect voor groothoek opnames. Ik lig hier met mijn mijn camera met 16 mm objectief vlak voor een heel klein poeltje waar op de rand schelpen hun huisje hebben. Het lijkt een enorme rivier, dit minilandschap. Maar in werkelijkheid is het slechts 1 meter lang. Gaaf toch om te zien dat met een net iets ander standpunt Loes een compleet ander beeld heeft gekregen. Ook die 4mm verschil in het objectief maakt best veel uit.
Keienstrandje Audresselles - Loes
Ik heb hier gekozen voor een net wat ander standpunt dan Brigitte, ik hield de camera vlak boven het plasje. Echt waanzinnig om te zien dat een klein plasje water met de 12mm groothoek een brede stroom lijkt! Wat een heerlijke speeltuin is dit strandje, de middag vloog veel te snel voorbij, we gaan beslist nog een keer terug.
Details keienstrandje Audresselles - Brigitte
Aan details en stenen geen gebrek hier. Zoveel moois dat je bijna keuze stress krijgt, waar je zal beginnen. We gaan hier zeker nog een keer een keer komen, was het maar weer zover, wat een heerlijke speeltuin.
Details keienstrandje Audresselles - Loes
Ook kleinere details waren erg leuk. Zo gaaf hoe elke spleet en kier in de grote stenen is opgevuld met kleine en vaak gekleurde steentjes. Om die kleurtjes lekker uit te laten komen heb ik hier wat overbelicht.
Details keienstrandje Audresselles - Brigitte
Behalve schelpen die zich vastgezogen hebben op de rotsen zijn er op sommige plekken ook pokken te vinden. Al die mooie details die als een kunstwerkje tegen elkaar aanliggen trokken me mateloos aan en ik heb ook hier veel opnames gemaakt. Het lastigste was om een goede compositie te vinden met een fijne vlakverdeling en een overall scherpte te krijgen in het beeld, want dat laatste was een must voor mij. Gemaakt op 105 mm met F/14
Details keienstrandje Audresselles - Loes
Wat meer op de abstracte toer. Ook hier weer prachtige kleuren in het gesteente.
Fort Vauban in Ambleteuse - Brigitte
Dit fort uit de 17e eeuw (gebouwd in 1680), ligt aan de rand van het dorp Ambleteuse aan de monding van een riviertje met de naam La Slack. Je kan het ook bezoeken (het heeft een museum) en is een bekende toeristische plekpleister. Voor ons was het echter veel interessanter om het slechts een deel van ons beeld te laten vullen in een prachtig keien landschap met waterpoeltjes, wat alleen tevoorschijn komt bij volledige eb. Je moet wel enorm oppassen wat de stenen zijn met veel alg begroeid en op sommige plekken spekglad. Ook deze is gemaakt met de 16 mm groothoek.
Fort Vauban in Ambleteuse - Loes
Op donderdagochtend wilden we met de groothoek terug naar dat keienstrandje, maar regen gooide onze plannen in de war. We gingen wel even kijken toen het iets droger leek te worden, maar wat was dat strandje nu ineens anders, de stenen waren nat en daardoor lang niet zo fotogeniek en bovendien stond het water nu een stuk hoger.
Fort Vauban in Ambleteuse stond ook nog op ons wensenlijstje, in regen en wind namen we daar alvast een kijkje zodat we goed konden inschatten hoe de waterstand later op de dag zou zijn, die leek gunstig. In de middag waren we daar dus weer terug, het was gelukkig droog en het was afnemend tij waardoor de stenen vrij kwamen te liggen, in de ochtend zagen we alleen maar water rond het fort. Maar o wat vond ik het eng op die gladde stenen! maar ja, je wilt wel een mooi standpunt zoeken, dus heel voorzichtig mijn weg gezocht. Ik was de dag ervoor zo enthousiast over de 12mm groothoek dat ik die ook nu heb ingezet en toen ik na een hoop geglibber op die spekgladde stenen uiteindelijk deze foto kon maken, wist ik dat alle moeite niet voor niets was geweest.
Samen hebben we volop genoten van al dat moois wat er aan de Opaalkust te vinden is. En dat alles op minder dan 20 minuten rijden van ons huisje in Audresselles. De dagen stonden volop in het teken van fotograferen en elke avond genoten we opnieuw om al dat moois nogmaals op onze laptop te zien, want fotograferen op zo’n fraaie plek als hier kost flink wat ruimte op je geheugenkaartjes.
Maar je hoeft natuurlijk niet altijd ver te reizen om samen lekker op stap te gaan met je camera. Het is zo leuk en inspirerend om thuis te komen met compleet andere foto’s. Ik kan het iedereen aanraden om eens te doen met jouw maatje en mee te doen aan deze rubriek. Ook vlakbij huis is veel moois te vinden.
In deze pdf vind je alle informatie: Informatie deelname Fotomaatjes
Reacties
Wat een avontuurlijk verslag van jullie beiden. Schitterende locaties opgezocht, die jullie op een vakkundige en eigen creatieve manier hebben gefotografeerd. TOP !!
De foto's die ervoor mij uitspringen zijn van Loes, Fort en strand, en van Brigitte keienstrand en paaltjes Wissant.
Jullie hebben mij wel nieuwsgierig gemaakt naar dit gebied !
Dankjewel Ria voor je fijne reactie, we hadden daar echt een geweldige midweek en het was echt zó leuk om nu elk wat foto's van de verschillende locaties te selecteren en die naast elkaar te zetten, de verschillende keuzes en benaderingen zijn telkens zó verrassend. Het was meteen weer heerlijk nagenieten en de Opaalkust kan ik iedereen aanbevelen!
Dank je wel Ria voor je fijne reactie, een avontuur was het zeker en ook voor herhaling vatbaar. Het is zo'n verrassend dynamisch gebied dat telkens anders kan zijn. Het maken van het artikel was gewoon nagenieten en ik kan het iedereen aanbevelen eens op pad te gaan samen en een "fotomaatje" te maken. Enne.... vlak bij huis kan natuurlijk ook gewoon.
Ik heb nooit meer gereageerd op jullie fotomaatjesproject terwijl ik hem uitgebreid bekeken had. Waarschijnlijk afgeleid geweest en daarna vergeten.... Ik vond en vind het een prachtige reeks foto's met een grote diversiteit aan onderwerpen. Mooi om te zien hoe ieder op haar eigen manier kijkt en tot heel verschillende resultaten komt. Twee landschapsfoto's sprongen er voor mij uit. De foto van Brigitte: keienstrandje Audresselles. De schelpen lijken huge! Heel bijzonder. En ze liggen in een mooie compositie en met een fraaie diepte in de foto waarin de schelpen je meevoeren de verte in. Heel fraai effect met zo'n landschapslens!
Van Loes is het ook het keienstrandje Audresselles. Deze foto bestaat uit veel onderwerpen: de huisjes in de verte, de prachtig gekleurde keitje, de enorme stenen en het fraaie licht in de lucht van de zon die begint te zakken. Dit alles samengevoegd in een landschapsfoto vertelt eigenlijk een verhaal: het verhaal van de Opaalkust.
Dank je wel Karin voor je fijne reactie. Ook voor mij is die foto met de schelpen een favoriet. Zowel de foto van Loes als van mij zijn groothoek opnames. Beiden laten goed zien wat voor fijn minilandschap daar mee te creëren is.
Dank voor je fijne en uitgebreide reactie Karin!
Ja, ik zie nu goed wat het effect is van zo’n landschapslens. Heel interessant. Moet ikmisschien ook eens over nadenken, zo’n lens 🤔😉
Die ‘pokken’-foto vond ik trouwens ook erg mooi. Hele fraaie details en overloopkleuren. Ja en de rest gewoon ook allemaal… 😁